Categories
Dialoguri

Stiluri de atașament: cum afli dacă ești sigur, anxios sau evitant în relația de cuplu

Urmărește video-ul despre stiluri de atașament: cum afli dacă ești sigur, anxios sau evitant în relația de cuplu.

Dacă ai dileme de tipul: de ce sunt mai atras/ă de anumite tipuri de persoane sau mă apropii de partener cu ușurință și asta îl sperie de cele mai multe ori sau mă întreb des dacă partenerul mă iubește cu adevărat atunci articolul acesta este pentru tine! Vorbim despre stilurile de atașament și cât este de important să le cunoaștem pentru ca relația noastră de cuplu să dureze sau să se îmbunătățească.

Care sunt stilurile de atașament

Există 3 tipuri mari de atașament: atașamentul sigur, atașamentul anxios și atașamentul evitant. 

Cartea care m-a ajutat pe mine să le înțeleg mai bine se numește Attached de Amir Levine. Este o carte care vorbește despre:

  • Care sunt caracteristicile principale ale fiecărui stil de atașament
  • Și de ce este important să ne cunoaștem stilul de atașament 

În primul rând, vreau să facem lucrurile clare de la început, ca să spuneți că nu știu ce . 🙂 Eu nu sunt psiholoagă, nu am studii în acest domeniu, împărtășesc opinii și experiențe de viață. Și, eventual, informații pe care le aflu și eu de la alții mai deștepți.

Informațiile pe care vi le spun în acest articol sunt reținute din cartea Attached sau Stiluri de atașament scrisă de Amir Levine în parteneriat cu alți coautori. Mi-a plăcut cartea, un review mai detaliat am făcut pe canalul meu de dezvoltare personală de pe Youtube.

Experiența personală cu stilurile de atașament

Ca să fac și câteva confesiuni, eu am aflat de stilurile de atașament acum vreo 2 ani, în treacăt. Adică în timp ce un prieten și-a dat cu părerea în mod gratuit despre tiparul meu de atașament. Am ignorat atunci, nu m-a interesat. Însă, în ultima perioadă, am încercat să înțeleg mai bine de ce îmi e greu să gestionez anumite situații în relația de cuplu. Am vrut să aflu de ce sunt oarecum diferită de alte persoane, mai ales atunci când vine vorba de exprimarea emoțiilor. Mi s-a spus că sunt pragmatică, că sunt prea rece, că sunt prea anxioasă și câte și mai câte. Așa că am început să caut. 

Așa am ajuns la stilurile de atașament. 

Apropo, dacă vreți să aflați mai multe despre investigațiile mele în sfera inteligenței emoționale și a relațiilor de cuplu, chiar vă invit să vă abonați la canalul meu de Youtube. Nu de alta, dar în felul ăsta sunteți notificați de fiecare dată când public un video nou.

Atașamentul securizant

Oamenii cu un stil de atașament sigur sunt cei mai norocoși sau avantajați.

Au capacitatea să se ducă spre partener atunci când ceva nu e ok,  își verbalizează foarte ușor nevoile, dorințele, nu fac o dramă din orice.

În general au relații sincere și oferă destul de mult spațiu partenerului, nu le este frică să lase oamenii să se apropie și nici nu se gândesc că vor fi abandonați, părăsiți la fiecare ceartă.

Sunt persoanele care într-o disensiune sunt capabile să se tempereze ușor, să comunice rațional și oferă un sentiment general de stabilitate, de siguranță.

Să nu credem că sunt sfinți sau că nu au stări proaste, dar ce îi face, de fapt, diferiți este abilitatea lor de a-și comunica emoțiile. În loc să își atace sau să își învinovățească partenerul, persoanele cu un atașament securizant aleg să vorbească foarte clar despre cum se simt și ce au nevoie. 

Stilul de atașament anxios 

Tiparul de atașament anxios este un tipar de atașament nesigur, instabil, mai greu de gestionat.

Oamenii anxioși în relația de cuplu cer foarte multă atenție și afecțiune, au tendința de a deveni ușor obsesivi vsau posesivi și sunt foarte sensibili din punct de vedere emoțional.

Despică firul în patru, interpretează întotdeauna partea negativă sau văd ceva rău în orice. Trec de la o stare la alta fără să existe vreun motiv logic și, în general, fac o confuzie MARE între pasiune sau chimie și o relație toxică.

Alte caracteristici ale acestor persoane ar fi că se gândesc că e întotdeauna vina lor în relație. Le este teamă că partenerul le-ar putea înșela și se gândesc mereu că se vor despărți de la cea mai mică ceartă. Se gândesc des că nu sunt suficient de buni și că nu merită mai mult.

Sunt persoanele care nu își verbalizează foarte clar, spre deloc, nevoile și încep să își atace sau să își învinovățească partenerul. 

Stilul de atașament evitant 

Ca și cel anxios, stilul de atașament evitant este tot un tipar nesigur. În general, caracterizăm persoanele cu un tipar evitant ca fiind distante, reci.

Persoanele cu un tipar de atașament nesigur de tip evitant au nevoie de mai multă distanță în relația cu partenerul. Simt nevoia de spațiu, de o oarecare independență și le este greu să își manifeste vulnerabilitățile în relația cu partenerul.

Sunt oamenii care, deși suferă, se prefac că nu le pasă sau își reprimă nevoia de afecțiune din frică.

Din cauza dificultății de a se conecta la oameni și la emoțiile lor au foarte, foarte puține relații apropiate.

Însă, pentru că noi toți avem nevoie de intimitate și apropiere, pentru persoanele evitante emoțiile sunt copleșitoare, totul e ca un rollercoaster.

Acestea sunt cele trei tipuri mari de atașament. De reținut că psihologii și cărțile de specialitate au mers cu mult în profunzime. Astfel, putem vorbi de combinații între tipurile de atașament de mai sus de tipul: anxios-evitant, anxios-securizant, sigur-evitant și tot așa.

Dacă vreți să intrați în detaliu și să descoperiți ce stil de atașament aveți, vă recomand cartea lui Amir Levine – Attached. Este o carte bine structurată, bogată în exemple care să vă ajute să vă identificați mai ușor. Dacă treceți, însă, printr-o perioadă mai grea sau aveți dificultăți în a dezvolta relații sănătoase, e posibil ca un terapeut să vă ajute mai repede. Vă recomand să faceți asta. E o investiție în voi care merită fiecare leu. 🙂

De ce e important să aflăm dacă suntem anxioși, evitanți sau siguri în cuplu

E important să cunoaștem stilurile de atașament în primul rând ca să ne înțelegem mai bine și să ne putem citi emoțiile.

Dincolo de asta, pe mine personal m-a ajutat ca să pot comunica mai bine.

Cu cât îl cunoaștem pe partener mai bine și știm ce simte, cum gândește, cu atât putem reacționa mai sănătos în momente critice.

Cred foarte mult că dacă avem informația potrivită și partenerul dispus să lupte cu noi, putem dezvolta și noi, cei cu un tip de atașament nesigur, un atașament sigur. Sau, măcar, mai sănătos.

Relația de cuplu înseamnă locul acela stabil, în care suntem în siguranță să ne spunem emoțiile, nevoile, să cerem ce ne trebuie și să oferim ce are nevoie celălalt.

Nu e întotdeauna ușor, dar cu siguranță merită.

Voi știți ce tipar de atașament aveți? Ați fost interesați de subiect până acum? Ce ați adăuga?

Să ținem minte că #nimicnutrebuie și azi e tot ce ai. 🙂

Pe curând!

Gabriela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *