Categories
Dialoguri

Book review: Reinventing your life – The breakthrough program to end negative behaviour and feel great again

Video review disponibil pe canalul meu de Youtube în care vorbesc despre subiecte de dezvoltare personală.

A trecut multă vreme de când nu am mai citit o carte de beletristică. Mi-am satisfăcut nevoia asta în generală și în liceu când am citit cam tot ce era recomandat din literatura românească. Acum citesc mai mult cărți de dezvoltare personală, care mă ajută să înțeleg inteligența emoțională a oamenilor și să relaționez mai bine. Una dintre cărțile care mi-au schimbat complet modul de a vedea viața, care m-au învățat să fiu mai empatică cu mine însămi este Reinventing Your Life sau Cum să îți reinventezi viața scrisă de Jeffrey Young și Janet S. Klosko.

Ideile principale din cartea Reinventing Your Life: The Breakthrough program to end negative behaviour

Cartea vorbește despre tipare negative de comportament, adesea dobândite în copilărie. Este o carte de psihologie curată, foarte bine structurată și scrisă într-un limbaj ușor de digerat.

Am început cartea plângând. Asta pentru că am descoperit de la primele pagini cât de mult lasă urme chiar și traumele minore suferite în copilărie.

Când am terminat cartea tot plângeam. De data aceasta din empatie. Empatie față de mine. Este o carte care răspunde la multe dintre de ce-urile vieții:

  • De ce îmi este teamă de lucruri care nici măcar nu s-au întâmplat?
  • Care e motivul pentru care am un gol în stomac de fiecare dată când iau un proiect nou?
  • De ce îmi este dificil să mă apropii de oameni?
  • Din ce pricină atrag doar parteneri nepotriviți sau mă îndrept mereu spre același tipar de iubit/iubită?
  • Cum să nu mai fiu pasiv-agresiv/ă?
  • De ce nu mă mulțumesc niciodată cu ce am sau cu ce am reușit?

Și multe alte astfel de întrebări care ne zdruncină viața de zi cu zi. Lucruri care ne împiedică să construim relații armonioase acasă, la muncă, în cercul social sau în familie.

Cartea vorbește despre mai multe capcane emoționale și tipare de atașament. Vorbește despre teama de abandon, deprivarea emoțională, anxietatea, frica și atacurile de panică; sindromul standardelor înalte, teama că nu ești suficient de bun, gândul că ți se cuvine totul, că meriți orice.

Cel mai mult mi-a plăcut că este o carte extrem de bine structurată. Începe cu o prezentare generală a subiectelor abordate; apoi propune un test prin care identifici ce tipare negative ai putea avea.

Ulterior, la începutul fiecărui capitol există câte un exercițiu prin care poți evalua ce simți pe baza unor întrebări. Este modalitatea prin care poți afla, cel puțin la un nivel teoretic, dacă suferi de acea capcană emoțională și cât de mult te afectează în viața de zi cu zi.

Cine ar trebui să citească această carte

Știm deja că în viață nimic nu trebuie. 🙂 Însă dacă alegeți să citiți cartea, nu aveți nimic de pierdut. Cel puțin veți reuși să definiți anumite tipare de comportament pe care să le identificați la oamenii cu care interacționați. Și, mai apoi, să îi înțelegeți mai ușor.

Cu toate acestea, cred că este o carte care i-ar putea ajuta foarte mult pe cei care:

  • suferă de anxietate; cartea explică foarte bine de unde apare anxietatea, când se declanșează și cum ați dobândit-o;
  • persoanele care au dificultăți de atașament; sunt multe detalii despre modul în care se manifestă atracția, de ce uneori alegem parteneri nepotriviți (de multe ori același tipar) și de ce nu putem încheia relații toxice;
  • pentru vocile critice; în Reinventing your life am descoperit cum se nasc vocile critice din mintea noastră, ale cui sunt (pentru că deseori sunt ale părinților, ale prietenilor, ale fraților/surorilor).

În loc de concluzie

Eu am citit cartea la recomandarea terapeutei mele. Este o carte grea, care dezgroapă morții emoționali și asta, de cele mai multe ori, doare. Vă recomand să citiți cartea dacă sunteți pregătiți pentru o introspecție emoțională pe care să o faceți într-un mod ghidat.

E o carte care oferă multă claritate. Ajută să vă faceți o radiografie în intimitatea proprie, fără să vă știe nimeni. Mi-ar fi plăcut să citesc această carte la 20 de ani. Cred că mi-ar fi schimbat viața atunci. Sau, cel puțin, ar fi scurtat câțiva ani de agonie și scotocire haotică în mine. Mi-a schimbat viața și la 27 de ani și, poate, acum era timpul ei pentru mine.

Vă recomand să o citiți. Și să țineți minte la fiecare frază că: nu sunteți singuri.

#azietotceai #nimicnutrebuie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *