De câte ori v-ați regăsit dând scroll la nesfârșit, doar că să vedeți aceleași postări pe care le-ați mai văzut de cel puțin două ori în ultimele ore? Sau ați intrat pe Instagram ca să vedeți cine v-a dat like sau ce story-uri noi sunt? De câte ori ați neglijat o conversație cu un prieten (pe care ați ales să nu îl priviți în ochi în timp ce vorbea) doar ca să vedeți dacă v-a scris cineva pe messenger? Ori ca să aruncați un ochi peste ultimele notificări de pe grupul de WhatsApp? Dacă răspunsul vostru este nu la toate acestea – bravo! Nu sunteți victime ale timpului petrecut pe social media. Eu însă, recunosc: I am guilty as charged.
Ce înseamnă digital balance
Digital balance este, în principiu, o funcție a telefoanelor smart care îți spune cam cât timp petreci pe telefon; cât timp ai ecranul activ; cât timp petreci pe fiecare aplicație în parte, de câte ori deschizi telefonul sau o anumită aplicație; și tot așa. Practic, vorbim de un set de statistici care îți arată cât de năuc ești după acest instrument răpitor de viață și hoț de timp.
Însă dincolo de aspectul tehnic, conceptul de digital balance cred eu că ar trebui să fie privit ca pe un exercițiu de conștientizare (cel puțin) cu privire la timpul pe care îl dedicăm, cu atâta ușurință, acestor platforme de social media.
Cum am început să acord atenție timpului petrecut pe social media
A început totul cu anxietatea, evident. Acum câteva luni (poate chiar să fie un an de zile) am început să sesizez un sentiment de anxietate din ce în ce mai puternic și mai prezent în viața de zi cu zi. Așa că am încercat să observ în mod activ când se declanșa. Imediat după sau în timp ce stăteam pe Instagram.
Eu credeam că sunt acolo ca să mă relaxez, ca să mă inspir de la oameni care fac lucruri mișto, ca să mai citesc ceva informație gata filtrată (îmi ziceam eu în mintea mea). Și făceam asta, într-adevăr. Însă mult mai prezenă decât inspirația era anxietatea, comparația continuă cu tot ce vedeam, dorința de a face mai mult și teama că nu sunt suficient de bună.
Sigur, emoțiile astea se declanșau la mine și pe fondul unui dezechilibru emoțional, însă nu sunt deloc o excepție sau un caz special. Potrivit studiilor, Instagram este pe primul loc la capitolul rețele sociale care declanșează depresia, anxietatea și un sentiment general de a te simți lipsit de valoare.
Cu alte cuvinte, dacă simți că nu stai bine la capitolul sănătate a minții, analizează relația pe care o ai cu Instagramul.
15.5 ore petrecute pe Instagram într-o săptămână!
Revenind la subiect. După ce am analizat momentele în care se declanșau stările de anxietate (care nu erau puternice, însă suficient de dese și constante ca să îmi dea o stare de agitație interioară) am ajuns la concluzia că Instagramul e motivul principal.
Am început să fiu mai atentă la ce fel de conturi urmăresc, am încercat să consum mai mult conținut educativ; în sfârșit. Am făcut o curățenie generală cum s-ar zice.
Însă, la începutul anului, după ce mi-am setat câteva obiective personale (de învățare, de mai bună organizare, de lucrat mai productiv și focusat) am aflat de exercițiul acesta:
Sunt 168 de ore într-o săptămână. Trece pe o foaie de hârtie cum petreci timpul, notează fiecare activitate cât de mică, apoi fă o analiză și trage propriile concluzii.
“OMG! Cum de nu m-am gândit niciodată la asta!” a fost gândul meu imediat. Eu – care sunt o împătimită a măsurării timpului și organizării.
Aflat și făcut.
Iată lista mea, așa cum a ieșit în câteva minute de analiză, într-una din serile de la început de ianuarie 2020.
Și aici video-ul în care explic exercițiul și povestea din spate.
Nu cred că mai e nevoie să vă spun că m-a luat cu o stare de leșin. E drept, analiza a fost făcută conform datelor statistice arătate de telefon pentru ultima săptămână de vacanță. Cu alte cuvinte, am și avut timp de stat pe toate rețelele vieții. Însă ce m-a șocat cel mai mult a fost timpul petrecut pe Instagram. ENORM DE MULT! Deja mă gândeam câte lucruri aș fi putut face în acel timp și cât de mult mă mint singură când spun că nu am timp pentru diverse.
Ba sigur că am – ia uite unde se duce!
Cum am redus la jumătate timpul petrecut pe Instagram și de ce
Am început să iau măsuri cu privire la timpul pe care îl petrec pe Instagram (și alte rețele, dar acolo pierdeam cel mai mult timp) în primul rând pentru că era foarte mult.
Cumva am devenit foarte conștientă de ce înseamnă luxul de a avea timp și mi-ar părea rău să îl irosesc așa, fără niciun fel de impact.
În al doilea rând, am câteva obiective pe care mi-ar plăcea să le îndeplinesc și pentru care am nevoie de timp. Multe dintre ele au legătură cu echilibrul emoțional și dezvoltarea personal-profesională. Nu știam cum să prioritizez lucrurile, așa că, odată cu acest exercițiu, am aflat.
Ce am făcut mai exact ca să reduc timpul petrecut pe social media
- Mi-am pus o notificare pe telefon care să mă anunțe la fiecare 45 de minute petrecute pe Instagram. În felul acesta știu clar când depășesc limita și sunt conștientă de ea.
- Mi-am analizat obiceiurile de consum. Am notat când stau pe Instagram cel mai mult (se întâmpla dimineața și seara) și am schimbat rutina. Seara nu mai las telefonul lângă pat ca să mă asigur că nu revin la el, iar dimineața nu mai stau pe telefon. În loc să navighez pe Instagram 30 de minute în timp ce îmi beau cafeaua, acum citesc. După cele 30 de minute de citit, intru câteva minute pe Instagram și apoi mă apuc de sportul de dimineață.
- Mi-am găsit o motivație mai puternică. Îmi doream foarte mult să mă reapuc de citit. Cititul, ca alte obiceiuri, e ceva ce se formează cu disciplină. Așa că acum, dimineața, în loc să petrec timp pe Instagram citesc.
Câteva sfaturi pentru cei care vor să petreacă mai puțin timp pe social media
Eu am redus timpul cu aproape 5 ore doar prin simplul fapt că m-am reîntors la birou; astfel, evident, nu mai aveam atât de mult timp liber la dispoziție. Celelalte 3-4 ore tăiate s-au dus din limita stabilită zilnic și schimbarea rutinei.
Nu încercați să reduceți totul la zero din prima. Din experiențele trecute (cu schimbarea obiceiurilor) e foarte greu să renunți la ceva, de tot, din prima. Luați-o treptat și adaptați săptămânal până când ajunge să fie natural.
Înlocuiți obiceiul cu altul mai productiv sau cu mai multe beneficii. Instagramul și social media sunt și o activitate de relaxare. Așa că nu știu dacă e o idee bună să le înlocuiți cu muncă sau cu sport. Găsiți ceva plăcut de făcut, relaxant, care să nu vă solicite.
Nu analizați în primele zile progresul. Uitați-vă la final de săptămână la statisticile din telefon ca să vedeți progresul. Cu cât schimbarea obiceiului vine ca o alegere intrinsecă și nu ca o regulă fixă, cu atât aveți mai multe șanse să îl schimbați pe termen lung.
Diversificați modul în care petreceți timpul liber. Eu am ales să încerc să gătesc mai des și să mă reapuc de scris pe blog. Sunt lucruri care mă relaxează și, în felul acesta, când am ceva timp liber, încerc să îl petrec astfel încât să am cât mai mult de câștigat din el.
În loc de concluzie
- Dacă nu vă deranjează cât timp petreceți pe social media – nu schimbați nimic.
- Dacă sunteți preocupați de asta – sper ca experiența mea să vă fie de ajutor. I feel you! Dacă nu vă deranjează cât timp petreceți pe social media – nu schimbați nimic.
Aștept comentarii mai jos dacă aveți gânduri de împărtășit!
#azietotceai #nimicnutrebuie